«Ξαναφυτεύουμε τους καμένους δελφικούς ελαιώνες»: Μια μεγάλη πρωτοβουλία αναγέννησης των καμένων δενδρυλλίων του ελαιώνα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Πηγή: Orchomenos.press

Μια μεγάλη εκστρατεία έρχεται να συνδράμει στα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον δελφικό ελαιώνα, καθώς θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό σημαντικό αριθμό αγροτών των οποίων το προηγούμενο καλοκαίρι η παραγωγή και οι περιουσίες καταστράφηκαν.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες», με ιδρυτή και συντονιστή τον κ. Γιάννο Γραμματίδη, επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Διεθνών Σχέσεων Πολιτισμού, προγραμματίζει μια σημαντική δράση. Την προσπάθεια αυτή συνδράμει ενεργά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Δελφών, και ειδικοί επιστήμονες.

Η προσφορά των νέων δενδρυλλίων ελιάς στους ζημιωθέντες αγρότες / ελαιοπαραγωγούς είναι ανεξάρτητη από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και θα πραγματοποιηθεί από την ιδιωτική πρωτοβουλία «Ξαναφυτεύουμε τους Καμένους Δελφικούς Ελαιώνες». Περίπου 20.000 δενδρύλλια θα παραδοθούν τον Μάρτιο του 2023 και περίπου 22.000 δενδρύλλια τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ενώ γίνονται προσπάθειες ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα περίπου 60.000 δενδρύλλια, ώστε να λάβουν δενδρύλλια και οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί από τις πυρκαγιές του 2013.

Επιπλέον της διανομής νέων δενδρυλλίων στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς, η «πρωτοβουλία» θα συνδράμει (α) στην εκρίζωση των καμένων ελαιόδεντρων και στις χωματουργικές εργασίες για την ισοπέδωση / ίσιωμα των αγροτεμαχίων (β) στις εργασίες της φύτευσης (σκάψιμο, φύτευση δενδρυλλίων) και στην επίβλεψή της, ώστε να πιστοποιηθεί υπεύθυνα η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου.

Οι ζημιωθέντες αγρότες/ ελαιοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ βάσει των δηλώσεών τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και θα λάβουν νέα δενδρύλλια, βάσει των καταστάσεων των πληγέντων, για όλα τα ελαιόδεντρα τα οποία επλήγησαν ολικώς ή μερικώς από την πυρκαγιά, ανεξάρτητα από τις τελικές εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν αφού ληφθούν υπόψη η προβλεπόμενη πυκνότητα φύτευσης και η δυνατότητα φύτευσης δενδρυλλίων από τους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς και σε άλλες ιδιωτικές ή/και μισθωμένες εκτάσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
elΕλληνικά

Ορχομενός

Καρπενήσι

Θερμοπύλες

Δελφοί

Θήβα

Χαλκίδα

Σκύρος