Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ» : Το Αρχαιολογικό Mουσείο Σκύρου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Το νησί της Σκύρου είναι ένας ακόμη από τους πανέμορφους πόλους της Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού «ΟΙΔΙΠΟΥΣ». Ένας από τους αξιόλογους χώρους πολιτισμού για τον επισκέπτη της είναι το Αρχαιολογικό της μουσείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου ιδρύθηκε το 1963 και εγκαινιάστηκε δέκα χρόνια αργότερα για να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Η Σκύρος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή (5500-2800 π.Χ.), άκμασε κατά την πρώιμη εποχή του χαλκού (2800-1900 π.Χ.) και έφτασε στο απόγειο της ακμής της κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο (1650-1100 π.Χ.). Σημαντική εμφανίζεται η Σκύρος και στα γεωμετρικά και στα αρχαϊκά χρόνια. Το 475 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Αθηναίους και το 323/22 π.Χ. πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, ενώ από το 2ο αι. μ.Χ. εξαπλώθηκε στο νησί η Χριστιανική θρησκεία.

Στις δύο αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2.800-1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια.
Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

  • Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.)
  • Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.)
  • Κεραμική πρωτογεωμετρική (11ος-9ος αι. π.Χ.)
  • Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800 π.Χ.)
  • Πρωτογεωμετρική κυρίως κεραμική
  • Ευρήματα ρωμαϊκής και αρχαϊκής περιόδου
  • Αγγεία και άλλα αντικείμενα από την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο (5ος-1ος αι. π.Χ.)

Στην αυλή του Μουσείου εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.

Τέλος, το μουσείο φιλοξενεί  τη σπουδαία λαογραφική Συλλογή της Λ. Κωστίρη εις μνήμη του αδερφού της αρχαιολόγου Ι. Παπαδημητρίου.Άποψη του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Σκύρο

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους:

Αρχαιολογικό Mουσείο Σκύρου – odysseus.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
elΕλληνικά

Ορχομενός

Καρπενήσι

Θερμοπύλες

Δελφοί

Θήβα

Χαλκίδα

Σκύρος